Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het maakt dat je met de juiste info kan starten aan jullie nieuw avontuur én dat je de laatste, spannende weken, hunkerend naar jullie nieuwe pup, goed doorkomt!

 
 

Lectuur

Verlangend naar je pup, wachtend in de laatste weken tot hij/zij thuis is of nog op zoektocht naar informatie? Dit boek moet in je boekenkast staan. Er bestaan zoveel boeken of handleidingen over honden, rassen, opvoeden, noem het maar op. Als we daarvan één absolute must mogen aanbevelen, is het deze. ‘When pigs fly’ is oorspronkelijk niet geschreven over of voor Rhodesian Ridgebacks, het is eerder een trainingsmethode. Laat ons zeggen dat het dé methode is om je in te lezen. Na dit boek met praktische oefeningen kan je lezen en schrijven met je pup of beter gezegd zelfs ‘je varkentje laten vliegen’!

When pigs Fly (Superhonden in NL) - Jane Killion


Een naam kiezen

Neem voor je hond met zuid-afrikaanse roots zeker eens een kijkje op een website met afrikaanse namen. Deze hebben vaak een mooie betekenis. Hier vind je misschien wel een unieke naam.

Nog voor je pup goed en wel thuis is, is het hele gezin al op zoek naar een naam. Het is vaak een lange zoektocht en we hebben als fokker meermaals doorgegeven namen nog op het laatste moment moeten wijzigen. Maar wat een leuk proces! Hoe begin je er net aan of waar let je best op?

Enkele tips die we jullie kunnen meegeven:

Kies vooral een korte, krachtige naam. ‘Elisabeth-Maria-Magdalena’ is al ver weg als je die moet roepen.

  • Namen die eindigen op een klinker kunnen vaak beter, langer, krachtiger uitgesproken worden dan diegene die eindigen op een medeklinker. Probeer maar eens ‘Ranaaaaa kom’ of ‘Juliot kom’. Dat klinkt toch anders hé?!

  • Als je twee honden hebt, neem dan bewust een naam die op een andere klinker eindigt. Wij hebben Nasca en Rico. Ik hoef maar A of O te roepen en ze verstaan al dat ik het over hen heb. 2 namen op A zou voor hen verwarrend kunnen zijn.

  • Honden uit onze nest krijgen altijd de kennelnaam Leeuwekop op hun stamboom mee. Vergelijk het een beetje met een achternaam.

  • De stamboomnaam begint elk jaar met een verplichte letter. In 2021 is dit de letter U. De stamboomnaam en roepnaam hoeven niet dezelfde te zijn.

Simba+naam.jpg

unsplash-image-qSeQrbfLwrU.jpg
 
unsplash-image-Shj4wpM54ww.jpg

Wat kopen

Enkele zaken zijn noodzakelijk aan te kopen voor je pup naar huis komt, andere zaken zijn handig, maar niet absoluut nodig. We kunnen je wel één gouden raad meegeven; vermijd dure en gesofisticeerde speeltjes.

Noodzakelijk:

  • Een stevige bench
    Bij voorkeur van ijzer. Koop ineens een grote bench voor als je hond volwassen is. Je maakt de bench in het begin kleiner door enkele lege bakken van flesjes of een omgekeerde wasmand erin te zetten.
    Let goed op dat je hond zich niet kan verwonden of dingen stuk kan maken.

  • Een dekentje en kussen
    Een deken, fleece of kussen dat je al in huis hebt volstaan zeker. Vermijd in de puppy fase om dure spullen aan te kopen. De kans bestaat dat er ongelukjes gebeuren.

  • De juiste voeding
    Zie hiervoor in onze topic ‘voeding’.

  • Eet- en drinkbak
    Hou er rekening mee dat je best al een grotere eet- en drinkbak koopt want je pup groeit als kolen!

  • Kauwplaat of bot om te knabbelen
    Bezig zijn met een kauwplaat of bot fixeert de aandacht en doet stress verminderen. Als honden op iets moeten knabbelen heb je natuurlijk liever dat ze dat doen op een bot dan aan je zetel.

  • Een leiband
    Het aanleren van een leiband doen we pas vanaf de leeftijd van 10 à 11 weken. De beste leiband is een sterk gewoven retrieverriem of slipketting uit koord. Dit wordt het juweeltje van je hond en zal losjes rond zijn/haar nek hangen. Dit wordt geen ‘trekkoord’. Let op dat je deze correct aandoet bij je hond. Wij geven graag raad!


Een bench kiezen

Er is zoveel keuze en voor ons als mensen lijkt een bench wel een kleine gevangenis. Niemand die zin heeft om zijn schattige pup daarin te steken! En toch is het het allereerste en allerbelangrijkste wat je best aanschaft voor de pup naar huis komt. Waar let je dan best op? Wat zijn belangrijke of nuttige dingen om aan te denken?

Allereerst vind ikzelf een metalen bench een noodzaak. Een draadkooi wordt het vaak genoemd. Het geef je een goed zicht op je pup en je pup kan ook goed zien wat er rondom zich gebeurt. Als het nodig is dat de pup echt tot rust moet komen en er te veel beweging/afleiding is, kan een dekentje over de bench altijd voor wat minder prikkels zorgen. Het is evenzeer een stevige bench daar waar polyester of stoffen benches heel snel lijden onder ‘bijtgrage puppytandjes’. (Let op: ook de draadkooien zijn niet 100% safe. Als je een ontsnappingskoning in huis hebt, kan dat benchdeurtje open!)

Een polyester of stoffen bench is dan weer veel handiger voor op vakantie. Je plooit ze samen, heft het eenvoudig op en is vaak langs verschillende kanten open te zetten of met een gaas. Je kan ze vaak ook helemaal openzetten en wordt door ons gebruikt als ‘nest’ als we op weekend gaan of onze honden eens ergens mee naar toe gaan.
Ook als je ooit een show wil lopen met je pup is dit veruit de handigste bench om mee te nemen. In een break wagen past deze bench ook meestal in de koffer daar waar een metalen bench vaak toch iets te hoog of hoekig is. Een premium merk in stoffen benches is Maelson. Deze zijn heel veelzijdig, makkelijk én kwalitatief.

Wijzelf hebben een metalen bench van 110cm x 70cm en een Maelson Soft Kennel bench van 105cm. Deze zijn voldoende groot voor een volwassen Ridgeback en ook nog handig.

kennel_blinds_open_800px.jpg