Opvoeding

Consequent, zachtaardig leiderschap met wederzijds respect. Het klinkt heel mooi en het opent de deur naar een lang en gelukkig samen leven met je nieuwe pup. Maar hoe pak je dat nu best aan? Het is aan jou als eigenaar om je de hondentaal eigen te maken en je hond te introduceren in een leefwereld die hem niet eigen is. Een pittige job maar alles voor die prachtige toekomst samen!

 
 

De Basis

Positieve versterking, de beloning, de motivatie. Gedrag dat beloond wordt, zal door de hond veelal herhaald worden. Gedrag dat niet beloond wordt zal eerder de neiging hebben om uit te doven. De manier om met je nieuwe huisgenoot aan de slag te gaan en hem/haar dingen aan te leren is door goede gedragingen te belonen en ongewenste gedragingen te negeren.

Belonen hoeven we niet altijd te doen met snoepjes of koekjes. Dat is niet optimaal voor een jonge pup. Belonen kan evenzeer met hondenbrokjes. Het meest ideale is dat de pup al zijn voedingen brokjes in de vorm van trainingen krijgt door heen de dag en de natte voeding nog apart op de vaste voedingsmomenten. Let op dat je slechts korte periodes aan de slag gaat met je pup (max 10 min per keer) zodat je het trainingsmoment altijd kan eindigen met een geslaagde oefening of positieve noot en niet op het moment de aandacht volledig weg is en de oefeningen niet meer lukken.


Puppytrainingen

Een pup opvoeden kost tijd en energie maar is ongelooflijk uitdagend en leuk. Het zet de aanzet om voor lange tijd de hond van je dromen te hebben. In België is er 1 trainingscentrum met specifieke specialisatie van het opvoeden van Ridgebacks. Geertje Verschoren heeft tonnen ervaring in gedragstherapie bij Ridgebacks. Je kan bij haar terecht voor vragen, begeleiding en ondersteuning in verschillende vormen en mogelijkheden: of je dichtbij of veraf woont, lessen ter plaatste of een hele online cursus die je door de stappen van de puppystart begeleidt. Je kan hier terecht.


Samen spelen

Spelen met je pup is belangrijk en noodzakelijk maar je blijft altijd meester in het spel. Als het spel te ruw wordt of je hond doet je pijn dan stop je het spel. Gebruik eenvoudige zaken zoals een tennisbal met een touwtje, een koord in jute, een stok want ze moeten tegen een stootje kunnen. Na wat speeltijd met zijn baasje is het tijd voor een dutje!


Kids en hun pup

Kinderen en honden die samen spelen. Het is het ideale plaatje waar elk gezin van droomt. En dat kan als beide met respect met elkaar weten om te gaan: zowel de hond met de kinderen als omgekeerd. Enkel zo ontstaat een band van vertrouwen die je zo nodig hebt. Naast de You Tube video van Kidz en Dogz geven we jullie graag enkele belangrijke tips mee:

  • De eetbak, waterbak en speeltjes van de hond zijn alleen van de hond. Laat de kinderen hier niet mee spelen. Laat ze het speelgoed van de hond niet afpakken maar leer de hond ook hij niet met het speelgoed van de kinderen mag spelen.

  • De mand, benge of andere slaapplaats is een plaats waar de hond rust moet krijgen en niet aangeraakt wordt. Dit is van de hond alleen. Dit is de plaats waar hij/zij naartoe kan als het druk wordt of hij/zij rust wil. Als je pup daar voortdurend aangeraakt of gestoord wordt, zal hij nooit rust vinden op die plaats. Laat je kinderen of bezoek de hond niet aanraken als hij in zijn mand of benge ligt.

  • Een pup kan je best aaien onder de kin of onder de borst. Aaien over het hoofd is een erg dominante houding. Doe dat zelf niet en laat bezoek of je kinderen de hond zo zeker niet benaderen. Over de nek of rug heen hangen is voor een hond een zeer bedreigende situatie. Op deze manier worden ze ook bedreigd over overheerst door soortgenoten.

  • Het strak aankijken (fixeren) voelt voor je pup, en honden in het algemeen, niet aangenaam. Fixeren is namelijk voor honden vrijwel altijd een bedreiging en kan het begin tot en gevecht zijn.

  • Gelijkaardig geldt voor het naar een hond toelopen (zeker als de hond het kind niet makkelijk kan ontwijken). Gestoord worden zonder vluchtweg vinden honden niet leuk. Vaak staan hondenmanden tegen een muur of in een hoek. Wanneer op dat moment een kind of iemand die de hond niet leuk vindt hem benadert kan de hond geen kant meer op en kan hij waarschuwend grommen. Een volwassene zal dat begrijpen maar een kind meestal niet. Laat de hond liever naar jullie kind toekomen als het iets leuks met hem wil gaan doen.

  • Laat een kind de hond geen opdrachten geven die hij niet perfect uitvoert omdat hij ze nog niet goed beheerst. Kinderen staan fysiek machteloos tegenover een hond en vaak ook psychisch.

  • Plaag de hond niet door hem steeds naar een speeltje te laten springen en het hem uiteindelijk niet te geven. Zoekspelletjes zijn wel een leuke activiteit die honden en kinderen samen kunnen doen. Laat ze lekkere brokjes verstoppen en de hond ze zoeken.