De eerste keer

Er komen heel veel ‘eerste keren’ vanaf je pup met jullie naar huis vertrekt. Omdat je pup in volle ontwikkeling is is het heel belangrijk dat die eerste keren op de juiste manieren gebeuren en de pup ondersteunt wordt in zijn/haar zoektocht. We willen ze op een zachte, vlotte manier laten kennis maken met hun leefomgeving en alle nieuwe zaken die ze nog niet kennen.

 
 

De grote dag

Eindelijk is de grote dag daar. Jullie puppy verlaat zijn/haar gekende nestje maar tegelijk neem hij/zij ook afscheid van zijn mama, broers en zusjes. Het is de eerste grote breuk in zijn/haar jonge leven en voor jullie een hele ommezwaai in jullie dagelijkse leven. We zetten enkele tips op een rijtje om alles zo vlot en comfortabel mogelijk te laten verlopen.

De reis naar huis
De kartonnen doos laat je beter thuis. Het liefst kom je met twee de pup ophalen. Voor de eerste reis zit de pup best op de schoot van de begeleider. Zo kan de rit naar huis zo rustig mogelijk verlopen en voelt de pup dat hij/zij veilig is bij jou. Een handdoek en dekentje zijn handig om bij te hebben.
We raden af op te stoppen op wegparkings of hondenweien. Onthou dat je pup nog niet volledig ingeënt is op dit moment en nog makkelijk vatbaar voor ziektes. Dat willen we natuurlijk vermijden. Liefst recht naar huis maar indien een plasje onderweg echt noodzakelijk is kies je dat best langs de kant van een rustig weggetje en hou je goed in de gaten dat je pup niets in zijn/haar mond neemt.


De thuiskomst

Als je thuis aankomt is het noodzakelijk om je pup meteen een plasje te laten maken en te laten wennen aan zijn nieuwe buitenomgeving. Laat je pup rustig snuffelen en wat rondlopen. Vermijd om hem te beginnen knuffelen en vastpakken. Je pup krijg heel veel indrukken en heeft nood aan een rustige, stabiele omgeving om in te wennen. Beloon je pup als hij klaar is met zijn boodschap en gebruik hierbij een vrolijke stem en hondenbrokje (geen hondensnoep of -koekjes, gewoon een brokje van zijn normale voeding).


Kinderen

Het is van ongelooflijk belang om eerste contact met de kinderen (of kinderen in het algemeen) gecontroleerd en zeer rustig te laten verlopen. Dit bepaalt de relatie tussen de kinderen en de pup in de toekomst. Vermijd spelen, knuffelen en achter de pup rennen etc. De onverwachte aanrakingen, het misschien wat onhandig behandelen van de pup kan hem/haar afschrikken. Snuffelen, belonen met hondenbrokjes, rustig zijn gang laten gaan en aaien onder de borst of onder de kin (niet op het hoofd!) geeft de pup de kans om op zijn/haar tempo alles te ontdekken.

Bekijk hiernaast zeker even het filmpje gemaakt door Geertje Verschoren van het RR Trainingscentrum in Mol.


Bezoek

De eerste keer bezoek ontmoeten is een belangrijke mijlpaal. Hier bepaal je als eigenaar mee hoe je pup in de toekomst zal omgaan met mensen die je thuis ontvangt. Hoewel iedereen dol is op een kleine schattige puppy, toch wil jij dat je pup nu en in de toekomst op een rustige manier omgaat met bezoek. Dat wordt al bepaald door hoe je de eerste keer het contact tussen je bezoek en de pup aanpakt. Een benge, wat hondenbrokjes en zoals altijd een rustige omgeving zijn het allerbelangrijkste.
Geef je pup wat hondenbrokjes in zijn/haar benge als het bezoek binnenkomt. Laat je bezoek niet naar de pup of benge gaan. Ze nemen best rustig plaats zonder rechtstreeks aandacht te schenken aan de pup. Vermijd ook hier aanrakingen op het hoofd of op de rug. Hoe moeilijk dit ook is en hoe enthousiast het bezoek ook is!


Rustplaats

Een plaatsje om tot rust te komen in zijn/haar nieuwe, drukke wereld is erg nodig voor een pup. Een benge is hierbij absoluut noodzakelijk. Overschakelen naar een hondenmand kan later. Een benge is geen straf, je geeft je pup een begrensde, altijd rustige omgeving waarin hij beschermd wordt van onverwachte handen aan zijn/haar lichaam.
Hij/zij zal weten dat als hij/zij daar in ligt het altijd rustig is en hij nooit onverwacht aangeraakt wordt. Dat geeft de rust en voorspelbaarheid die je pup nodig heeft.

74c3263b-4c21-4c9d-bcb8-b90756d4eb4f.jpg

Eerste nacht

De eerste nachten zullen wellicht wat gehuil met zich meebrengen. Dat is helemaal normaal. Het is belangrijk om even door te zetten. Door in te gaan op het gehuil of geblaf beloont u dit en is de kans groot dat hij/zij er langer mee zal doorgaan. Na een nacht of twee is hij/zij het gewoon om alleen te slapen. We geven graag enkele tips die jullie hierbij kunnen helpen:

Laat je pup slapen in een benge die niet te groot is (in een te grote benge zal de pup plassen en dat willen we niet). Een zacht spelende radio, een klein nachtlampje, een doekje met nestgeur (dat u van ons mee krijgt) en een warmwater kruik (geen kersenpittenkussen; let op voor bijten hierin!) kunnen maken dat hij/zij zich minder alleen voelt en dat jij als nieuwe eigenaar ook voldoende nachtrust hebt om de volgende dag met frisse energie samen aan de slag te kunnen gaan.


Bezoek aan de dierenarts

Ga met je pup kort na thuis komt langs bij de dierenarts voor een kennismaking en check up. De dierenarts kan ook mee toezien op de nog noodzakelijke inentingen en ontwormingen. Wij geven jullie alvast de nodige info mee. Overleg dit zeker met jullie dierenarts:

  • Ontworm regelmatig; in het begin doe je dit best nog 1 keer op 9 weken ouderdom, 3 maanden, 6 maanden, 12 maanden en dan 1 x per jaar. Indien je hond vaak dingen van de grond eet, adviseren we elk half jaar te ontwormen.

  • Inenten kan idealiter al op 9 weken (herhalingsinenting van puppy vaccin)

  • Inenten tegen rabiës (hondsdolheid) dient te gebeuren op 12 weken. Daarna moet men nog 3 weken tijd te rekenen voor de pup over de landsgrens mag. Hou er dus rekening mee dat je pup pas mee naar het buitenland (ook buurlanden) mag als hij/zij 15 weken oud is.

  • Herhalingsinentingen moeten gebeuren op 3 maanden en indien contact met ratten tussenenting vragen op 9 maanden.

  • Volg voor de inentingen het advies van de dierenarts op.

  • Hou je hond zeker de eerste weken (idealiter tot de leeftijd van 12 weken) weg van infectiegevaar dwz niet naar hondenweien, hondenscholen, contact met andere honden, wegparkings, kleine kinderen en plaatsen waar veel mensen en/of honden komen of geweest zijn. Een jonge pup heeft nog geen volledige weerstand en kan erg ziek worden van kleine infecties.

unsplash-image-cEzMOp5FtV4.jpg